Blog

/
Kategori 1
/
Geniş format dijital baskı makinemizden daha fazla verim almak için neden muadil boya kullanmalısınız?
Geniş format dijital baskı makinemizden daha fazla verim almak için neden muadil boya kullanmalısınız?
Geniş format dijital baskı makinemizden daha fazla verim almak için neden muadil boya kullanmalısınız?

Geniş format dijital baskı makinenizden tam verim almak ve üretim maliyetlerinizi düşürmek için makine markanız ile tam uyumlu çalışacak uygun fiyatlı muadil boya kullanmayı düşünüyorsanız, yazımızı okumadan geçmeyin.

Yeni bir dijital baskı makinesine yatırım yaptınız ya da mevcut parkurunuzdaki makinelerle baskı üretimi yapmaya devam ediyorsunuz. İster UV boya, ister eco-solvent boya ya da latex boya olsun, hangi boya türünü kullanırsanız kullanın, makine tedarikçiniz kendi boyalarını kullanmanızı istiyor, aksi takdirde baskı makinenizi garanti kapsamından çıkarıyor. Bir yandan da bu boyalar baskı makineniz için özel olarak geliştirilmesine rağmen yüksek boya fiyatları nedeniyle piyasada rekabetçi olmanız zorlaşıyor. Bu durumda makine markanıza uyumlu ve uygun fiyatlı muadil dijital baskı boyaları kullanmayı düşünüyor ancak boyanın kalitesinden ve makinenize uyumluluğundan emin olamıyorsunuz. Peki bu durumda ne yapmalısınız?

Bir dijital baskı makinesine ciddi bir yatırım yaparız. İlk yatırım maliyetlerini çıkarabilmek ve yatırımın geri dönüşünü sağlamak için de baskı malzemelerinden ve baskı boyalarından tasarruf etmemiz gerekir. Böylelikle daha rekabetçi üretim imkanı elde eder ve daha karlı üretim yapmış oluruz. Ancak makine üreticilerinin yüksek boya maliyetleri sebebiyle, bu durum her geçen gün zorlaşıyor. Halbuki birçok dijital baskı makinesi üreticisi de kendi markası ile sattığı boyaları üçüncü taraf bir boya üreticisine ürettiriyor. Birçoğu sadece kendi boyasını formüle etmekte olup, üretimini başka bir boya üreticisine devretmekte ve kendi markası ile satışını yapmaktadır.

Aslında birbirinin aynı kalitede olan boyaların makine üreticisi ve direkt boya üreticisi tarafından farklı fiyatlarda satışa sunulmasının anlaşılır sebepleri var. Baskı makinesi üreticileri, kar marjlarının önemli bir kısmını boya satışından elde ederler ve servis garantisi anlaşması ile uzun vadeli boya satışını da garanti altına alırlar. Karşılığında da size makinenin servis garantisini sunarlar. Dolayısıyla hem makinenin üretim maliyetini hem de satış maliyetini sadece dijital baskı makineleri fiyatlarına değil dijital baskı boyalarının fiyatlarına da dahil ederler.

Bununla birlikte, makine üreticilerinin sunduğu boyaların birçoğu da sektörde saygın boya üreticileri tarafından üretilse de muhakkak markanın belirli modelleri ile uyumlu çalışacak şekilde formüle edilip geliştiriliyor. Ancak unutulmaması gereken bir diğer konu da artık muadil boyaların birçoğu da spesifik bir model ve belirli bir baskı makinesi kafası ile tam uyumlu çalışacak şekilde geliştirildiği için aradaki fark ortadan kalkıyor. Dolayısıyla artık boya üreticileri, makinenizin markasına, modeline, kullandığı boya türü ve baskı kafasına %100 uyumlu muadil boya geliştirme konusunda uzmanlaşmış durumda. Üstelik çok daha uygun maliyet avantajları ile birlikte.

Bu noktada baskı makineleri üreticileri, boyaların değiştirilmesi durumunda sundukları garantiyi geçersiz kılıyor. Ancak bugün muadil boyaların %30’a varan maliyet avantajı sunduğunu hesaba katarsak, boya tüketiminden elde edilen toplam tasarruf, makinelerde yaşanabilecek herhangi bir sıkıntıdan doğan teknik servis ihtiyacı ya da yedek parça değişim maliyetini rahatlıkla çıkarabilir durumda.

Tüm bunları göz önünde bulundurursak, muadil boya kullanmayı düşünen tüm baskı üreticilerinin düşünmesi gereken ilk konu, kullanmayı düşündükleri muadil boyanın hangi baskı makineleri ile kullanılmak üzere geliştirildiğidir. Sonrasında, üzerine baskı yapacakları malzemede boyanın nasıl bir performans göstereceğini denemeliler. Bugün bazı markalı muadil baskı boyalarının, orijinal dijital baskı boyalarından bile çok daha yüksek kalitede baskı yapabildiğini görüyoruz. Bunun için mutlaka kendi makinenizde boyanızı test etmenizi öneririz.

İlgili Görseller